2018-08-06 10:04:39• hírek • Bede Emőke

Egyre kevesebb pár mondja ki a boldogító igent

Mostanában sokszor hallani azt a közhelyesnek tűnő állítást, hogy a mai párok java része már nem érzi szükségesnek hivatalosan is szentesíteni a kapcsolatukat, mondván, egy papír nem változtat semmin. De tényleg így van ez? Vajon mi a helyzet Szatmárnémetiben?

A helyi lakosság-nyilvántartó hivatal adatai alapján az elmúlt tíz évben drasztikusan csökkent a házasság útjára lépő fiatalok száma. Míg 2007-ben a Szatmárnémetiben megkötött polgári esküvők száma megközelítette az ezret (972), addig 2017-ben csak 758 pár járult anyakönyvvezető elé, hogy hivatalosan is összekösse életét. Az e két év között eltelt időben pedig lassú, de stabil csökkenés figyelhető meg. 


Ez év augusztusában nem kevesebb mint 99 polgári esküvőt jegyeztek elő, de ezzel a legforgalmasabb hónapok listáján a nyár utolsó hónapja csupán második helyre került, a legtöbb ceremóniát ugyanis júliusban bonyolították le. A toplista harmadik helyére a június, a negyedikre pedig a szeptember került, a többi hónapban ezektől érezhetően kevesebb polgári esküvőt tartanak. A nyári hónapok dominanciájának oka nem csak a kellemes időjárásban keresendő, hanem abban is, hogy nagyon sokan ilyenkor térnek haza külföldről, ahol vélhetően közös jövőjük megalapozása érdekében dolgoznak.
 

A polgári esküvő megkötésének szándékát legalább 10 nappal hamarabb be kell jelenteni, a legegyszerűbb ezt a polgármesteri hivatal honlapján keresztül intézni. Az előjegyzések 99 százaléka ma már így történik, azonban jó tudni, hogy ezzel a lehetőséggel csak azok a házasulandó párok élhetnek, melyeknek mindkét tagja román állampolgár. Ha külföldi állampolgár szeretne szatmári társával megesküdni, akkor azt személyesen kell a hivatalban jelezni.


De mi van akkor, ha valaki idő közben meggondolja magát vagy más természetű akadályba ütközik az esküvő? Természtesen az előjegyzés törlésére is van lehetőség. Ugyanazon a felületen, ahol a polgári időpontját lehet lefoglalni, vissza is lehet mondani néhány kattintás segítségével. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: